Чому мед не кристалізується?

Мед – унікальний продукт природного походження, цінність котрого для здоров’я людини надзвичайно висока. Він містить величезну кількість корисних речовин, чинить протизапальну, протимікробну, загальнозміцнюючу дію на організм, широко використовується в народній медицині. Навіть офіційна медицина пропонує безліч препаратів на основі продуктів бджільництва. А багато людей регулярно вживають мед просто як ласощі – смачні та корисні.

<< Замовляйте натуральний мед

Кристалізація бджолиного меду

Мед з власної пасіки – не лише ліки, а ще й смачний десерт, котрий може зберігатися роками, а то й століттями. Ба,навіть більше, адже посудини із ним знаходили навіть у гробницях єгипетських фараонів – солодкий продукт зовсім не зіпсувався. При правильних умовах зберігання (температура, вологість, темрява, герметичність) його термін придатності фактично безкінечний.

Під час зберігання цілющі властивості меду не змінюються, а от про його зовнішній вигляд цього не скажеш. Запечатаний у бджолині стільники та щойно зібраний мед перебуває у рідкому стані. Запашний та тягучий, він за деякий час зацукровується (у кожного сорту солодкого продукту цей термін свій). Мед стає густим, непрозорим, твердим, та не менш солодким. Відбувається це тому, що мед містить у своєму складі дуже багато фруктози та глюкози, тобто фруктового цукру. Чим вищою буде частка фруктози, тим повільніше гуснутиме продукт і навпаки. Також на процес впливає і місткість води у медові. Якщо літо видалось прохолодним та дощовим, то вологи у ньому багато, цукру – менше, тож смачний натуральний мед довше залишатиметься рідким.

<< Каталог медових десертів

Причини, чому мед не цукрується

Зазвичай, до середини зими процес кристалізації завершується, проте є сорти меду, які або взагалі не зацукровуються (як правило, продукт має якісь домішки), або цей процес доволі тривалий.

Бджолиний мед може не загуснути у декількох випадках:

  • якщо продукт піддавався тепловій обробці, розтоплювався, то він залишатиметься у рідкому стані, проте його цілющі властивості суттєво знижуються;
  • якщо до меду щось добавили – цукровий сироп, крохмаль,воду, крейду; продукт в такому випадку суттєво погіршується, хоча на вигляді чи смакові це не завжди позначається;
  • якщо нектар було відкачано з вулика незрілим, то він міститиме багато вологи, а тому не гуснутиме, проте термін зберігання такого меду дуже короткий;
  • рідкий мед отримують, якщо годують бджіл цукровим сиропом – комахи переробляють його, але отриманий продукт лише нагадує справжній.

Довше, ніж інші, кристалізується натуральний мед, зібраний із певних рослин. Наприклад, продукт із акації здатен не гуснути впродовж трьох років. Цей елітний сорт містить близько 40% глюкози, тому прозорим та рідким він буде довше, ніж соняшниковий, який зацукриться до місяця часу після збору. Мед травневий, тобто зібраний із садів (груш, яблунь, вишень, черешень), перших квітів також містить багато природного цукру і може залишатися в рідкому стані 1-2 роки. Ароматний липовий мед почне кристалізуватися через 6-12 місяців. Бджолиний продукт із каштана, який характеризується темним кольором та легкою гірчинкою почне гуснути через 6 місяців. Довше від інших буде гуснути мед із конюшини, а ось улюблений багатьма гречаний мед кристалізується за декілька тижнів. Він містить дуже багато корисних речовин і має характерний смак з гірчинкою і темне забарвлення.

Будь-який сорт меду довше зберігається рідким, якщо він міститься у запечатаних бджолиних стільниках. Так він захищений від контакту із зовнішнім середовищем, тож вважається найбільш чистим і корисним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *