Корисні властивості квіткового меду

Мед – це справжнє природне диво, яке людина використовує не одне тисячоліття. Він надзвичайно смачний та поживний, а про його властивості складають цілі легенди. Багатий склад солодкого бджолиного продукту дозволяє широко використовувати його для лікування цілого спектру хвороб.

Справжній натуральний мед, що не містить домішок, є цілющим сам по собі. Але його властивості залежать від того, з яких рослин комахи збирали нектар. Так, гречаний мед містить більше, ніж інші сорти продукту, мікроелементів, зокрема заліза. Він відрізняється темним кольором, терпким, гострим смаком і швидкою кристалізацією (через 1-2 місяці в залежності від умов зберігання рідкий десерт повністю загусне). Застосовують нектар із гречки при малокрів’ї, вегето-судинній дистонії та різних патологіях судин.

Липовий мед – один із найцінніших сортів. Він володіє високими антисептичними, жарознижуючими та потогінними властивостями, допомагає боротися з гінекологічними, простудними, шкірними захворюваннями, зміцнює імунітет, покращує зір та метаболізм, нормалізує сон. Бджолиний продукт даного сорту має блідий жовтий відтінок та приємний аромат, гуснути починає за місяць.

Соняшниковий мед характеризується дуже високим вмістом глюкози та фруктози, та дуже низьким вмістом сахарози. У рідкому стані він забарвлений у золотавий відтінок, після загуснення набуває світло-янтарного відтінку. Процес кристалізації продукту дуже швидкий – не мине й місяця після збору, як він повністю затвердне. Мед із соняшнику буде корисним людям із хворобами серця, розладами органів травлення, проблемами із кровотворенням, нирками та печінкою, при невралгії, остеохондрозі.

<< Дивіться також: мед з начинкою

Корисні властивості меду, зібраного з рослин

Мед, зібраний із одного виду рослин (або ж коли нектар із певної рослини займає левову частку) називають монофлорним. Аби отримати такий продукт пасіку вивозять у місця, де потрібні квіти займають великі площі. Якщо ж бджоли збирають нектар із різнотрав’я (багатьох рослин – як дикорослих, так і культурних), то його називають поліфлорним.

Поліфлорний мед розрізняють по декількох ознаках, які знаходять своє відображення у назві продукту. Це:

  • місце збору нектару (гірський, лісовий, степовий, луговий тощо);
  • регіон, де був зібраний продукт (Алтайський, Карпатський мед і т.д.);
  • час збору (травневий, червневий).

Особливістю такого солодкого продукту є те, що його склад не може бути однаковим, адже комахи щоразу збирають різну кількість нектару із різних рослин, тож мед виходить унікальним. Друга особливість – повільніший процес кристалізації, ніж у монофлорних сортів, навіть якщо він зібраний із тих самих рослин. Якщо ж серед медоносів була акація, то гуснути він буде дуже довго, тож він чудово підходить для приготування солодких і лікувальних сумішей. По-третє, такий бджолопродукт є значно солодшим від зібраного з одного виду квітів.

Продукт із різнотрав’я є надзвичайно корисним для людського організму. Його рекомендують при фізичному та розумовому виснаженні, порушеннях роботи різних систем органів (травної, нервової, серцево-судинної), при простуді та хворобах шкіри, запальних процесах. Використовують його у офіційній та народній медицині, косметології (для волосся, шкіри, під час масажу).

Склад квіткового меду та показання для його вживання

Квітковий мед отримує свої властивості від рослин, з яких його зібрали, тож при алергії чи непереносимості тієї чи іншої квітки варто стриматися від вживання меду. Навіть якщо алергічних реакцій раніше не спостерігалося починати вживати бджолопродукт слід потрохи і з обережністю. Особливо потрібно бути обачним з дітьми, організм яких може відреагувати негативно, адже мед будь-якого сорту вважається сильним алергеном. Також з обережністю варто вживати його людям із порушенням обміну речовин, цукровим діабетом, зайвою вагою, годуючим матерям.

Щоб отримати користь для організму та не допустити надміру, вживати мед потрібно в таких дозах (подано на добу):

  • діти до 12 років – 2-3 ч. л.;
  • дорослі і діти старше 12 років – 1-2 ст. л.;
  • вагітні жінки – 1 ст. л.;
  • хворі на цукровий діабет – 1-2 ч. л.;
  • люди на дієті – 2 ч. л.

Калорійність солодкого природного продукту дуже висока – приблизно 300-400 кілокалорій. Харчова цінність меду наступна: 85% – це вуглеводи, близько 0,5% приходиться на білки, жири відсутні. По хімічному складу маємо таку картину: природний цукор (сахароза, фруктоза, глюкоза), вода, вітаміни (група В, С), мінерали (мідь, марганець, молібден, фосфор, натрій, магній), ферменти (ліпаза, діастаза, каталаза, інвертаза).

Мед можна вживати самостійно або додавати його у їжу чи напої, замінивши ним цукор (але не в гарячі страви – при високих температурах продукт стає не корисним, а токсичним). Перед сном добре розвести нектар у теплому молоці, вранці натще – у воді з декількома краплинами лимонного соку.

Вживайте мед та будьте здорові!

1 thought on “Корисні властивості квіткового меду

  1. Pingback:Навігація бджіл: як вони знаходять дорогу додому | ФронтМед

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *