Мед різнотрав’я: монофлорний і поліфлорний мед

Мед – продукт дійсно унікальний і надзвичайно цінний, не дарма людина використовує його вже не одну тисячу років. В давні часи його забирали у диких бджіл, згодом вони навчилися розводити його у власних господарствах. Проте сам мед – його смак і запах, користь для здоров’я від того не змінилися.

Цілющі властивості, колір та смак натурального меду визначається рослинами, з яких бджоли зібрали нектар. Якщо він зібраний із одного виду рослин, то його називають монофлорним, якщо з багатьох, то поліфлорним. Прикладом першого виду є такі сорти, як гречаний, акацієвий, соняшниковий, липовий, ріпаковий мед, до другого виду відносять травневий мед, із літнього різнотрав’я тощо.

Що таке мед різнотрав’я?

Мед з різнотрав’я є найбільш поширеним продуктом бджільництва, адже комахи збирають нектар із великої кількості рослин – культурних та дикорослих. Він відрізняється приємним смаком, багатим складом, значними цілющими властивостями. А ще його значно простіше отримати, ніж монофлорний мед, для котрого пасіку вивозять у поля, засіяні монокультурою. У назві такого солодкого продукту зазвичай відображається місце та час збору.

  • Степовий – надзвичайно корисний продукт, зібраний із рослин, характерних для степової зони: волошки, буркуну, суріпиці, будяка, звіробою. Також такий мед може містити нектар із культурних рослин, котрі вирощуються у промислових масштабах у тому ж регіоні.
  • Луговий – квітковий мед, отриманий із нектару лугових рослин6 кульбаби, ромашки, конюшини, шавлії, чабрець.
  • Лісовий мед бджоли збирають з лісових квітів, чагарників, дерев. Особливо цінним продуктом є той, який містить пилок суниці.
  • Гірський – мед з квітів, які ростуть у чистих гірських місцевостях. Його збирають із глоду, тернини, білої акації, материнки, бирючини, букашника та інших медоносів.

Деякі сорти солодкого бджолиного продукту називають по місцевості, у якій зібраний був нектар і котрий походить з унікальних медоносів, що ростуть у даному регіоні. Наприклад, Карпатське, Алтайське чи Башкирське різнотрав’я. Називають мед і по порі року, під час якої його збирали – травневий, червневий.

Натуральний квітковий мед

Корисні властивості меду різнотрав’я

Поліфлорний мед щоразу має унікальні смак та колір, його аромат завжди насичений, яскравий. Він значно солодший, від монофлорних сортів та й процес кристалізації у ньому проходить повільніше.

Щоразу, беручи мед з різнотрав’я, можна отримати різний продукт за складом, проте в будь-якому разі він містить безліч корисних компонентів. Це біотин, вітаміни РР і В, марганець, фтор, кобальт, залізо, кальцій, мідь, цинк, які легко засвоюються організмом. Його рекомендують при багатьох недугах, в тому числі:

  • для зміцнення опірних сил організму, при загальній слабкості і хронічній втомі;
  • при розладах нервової, травної систем, для нормалізації сну;
  • для профілактики захворювань серцево-судинної системи, крові;
  • при проблемах із шкірою;
  • при простудних захворюваннях;
  • для зняття болі, виведення токсинів, лікування запальних процесів;
  • луговий мед чи будь-який інший поліфлорний продукт підходить для косметичних процедур.

При лікуванні чи вживанні у профілактичних цілях важливо правильно приймати натуральний мед з різнотрав’я. Розпочинати варто із невеликих доз аби організм поступово звик, особливо якщо людина страждає алергією чи це мала дитина. Найкраще змішати його з водою чи молоком і дати повністю розчинитися. Слід пам’ятати, що нагрівати квітковий мед не рекомендується – при температурі вище 60 градусів він перетвориться на отруту.

<< Замовляйте наш найсмачніший квітковий мед вже зараз!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *